Vertaa halvin lainayhtiö minuutissa ja säästä jopa tuhansia euroa!

Kun pikavipit poistuvat markkinoilta, tilalle nousee jatkuva käyttölaina. Monella erilaisella termillä kutsuttavaa jatkuvaa luottolimiittiä eli käyttölainaa voi ottaa käyttöön aina tarpeen mukaan. Kuten luottokortissa, käyttölainassa luottoraja haetaan kerran ja valmiiksi hyväksytty luottolimiitti on asiakkaan käytössä, silloin kun sitä tarvitaan.

Monta nimeä ja erilaiset ehdot

Yllättäviin menoihin toimiva käyttölaina saattaa kulkea nimellä joustoluotto, tililuotto tai vaikkapa joustolimiitti. Käyttölaina on arjen tilanteiden mukaan joustava, sillä sen jälkeen kun lainahakemus on valmiiksi hyväksytty, rahaa saa käyttöön nopeasti ja vaivattomasti lainaehtojen mukaan.

Kuluja ja korkoa maksetaan tyypillisesti vain käytössä olevasta limiitistä. Toisinaan asiakas maksaa myös kuukausittaista tilinhoitomaksua. Nostoprovisio on myös tyypillinen osa luotonkäyttöä.

Käyttölainan ikärajat vaihtelevat, tyypillisesti lainaa voi saada 20 vuotta täyttänyt, mutta esimerkiksi Euroloan myöntää käyttölainaa 18  vuotta täyttäneille.

Kuinka suuri käyttölaina on?

Useimmiten lainanantaja myöntää suoraan ainakin 2000 euron luottolimiitin, mutta toisinaan luottolimiitin määrä on sidottu hakijan tuloihin.

Lainantarjoajasta riippuen hakijan ikäraja, luottoraja, nostoprovisio sekä mahdollinen tilinhoitomaksu vaihtelevat suuresti. Toisinaan luotonkäyttö onnistuu ilman korkoa, jos lainattu summa maksetaan kokonaan ennen eräpäivää takaisin. Tällöin lainasta maksetaan vain nostoprovisio sekä mahdollinen tilinhoitomaksu. Muutoin takaisinmaksu toimii vähintään minimikuukausierä kerrallaan. Minimierä riippuu yleensä käyttöön otetusta summasta.

Yleiset piirteet

  • Luottaraja suhteutetaan hakijan tuloihin, yleensä se on yli 2000 euroa.
  • Takaisinmaksu onnistuu esimerkiksi kuukausittaisissa tasaerissä, jotka sisältävät sekä lainakuluja, että lainanlyhennystä. Lainatun osuuden lyhentämiseen liittyy aina vähintään minilyhennys, joka riippuu lainasummasta. Yleensä noin 20-200 euroa kuukaudessa.
  • Luottoehtoihin kannattaa tutustua huolella, sillä ne vaihtelevat luotonantajan mukaan. Koron lisäksi esimerkiksi tilinhoitomaksujen sekä nostoprovisioiden hinnat ovat olennaista tietoa valintaa tehdessä.
  • Käyttölaina on suunniteltu jatkuvaan käyttöön, joten kuluarvion tulisi perustua pidemmän aikavälin käyttöön. Vertailu käyttölainojen välillä kannattaa, sillä edullisen vaihtoehdon valitsemalla voi säästää paljon.